vetstudjulia.blogg.se

Har flyttat till Uppsala för att uppfylla min dröm och plugga till Veterinär! Går nu andra året, följ gärna med på min resa!

Sista getövningen

Publicerad 2013-04-25 21:21:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Idag hade vi vår sista getövning. Lite tråkigt men man kan ju hälsa på dom ändå! Denna var lite längre och mer omfattande än de andra. Vi hade först blodtryckstagning och blodprovsövning. Då tog vi först blodtrycket på en av getterna, Polly. En supersnäll get. Vi tog blodtrycket i svansroten på henne, på katter och hundar kan man även ta det på benen. Sedan skulle vi träna på att ta blodprov och sticka in kanyler. Detta gjorde vi självklart inte på våra getter utan på en attrapp som äldrekursare byggt. Ett gethuvud av skumplast med två slangar i som ska föreställa juvularvenerna. Vi kallar den Getrud. ;) 
Det gick i alla fall bra! Lite klurigt hur man ska hålla sprutan och kanylen på ett bra sätt, men det är ju något man får träna in allt eftersom. Sedan gick vi och hade mjölkning - jepp. Jag har handmjölkat en get! Haha sjukt. Men skoj att ha provat! Sedan gjorde vi det vi brukar göra på getövningen, lyssna på hjärtat och liknande. Denna gången var Persika med eftersom det var lite underskott på getter så vi passade på att göra det på henne och mysa lite samtidigt. 
Sedan gjorde vi likadant på en killing, vi tog lilla Eros som är en av de mindre killingarna som kom lite senare än de andra. Lade ut en bild på honom i ett tidigare inlägg! Han var supersnäll och satt gärna och myste i famnen.
Otroligt söt liten kille har han blivit!
Sedan gjorde vi en beteendestudie på fyra av getterna. Först i 10min med basbeteenden och sedan i 10min till efter att ha berikat med hö och halm.
Stod och pratade med en av de som höll i beteendestudien och har hand om getterna under tiden, jag tycker ju etologi (=läran om djuren beteenden) är fruktansvärt intressant och vi pratade om att det är för få veterinärer som studerar det. Hon tycker verkligen jag skulle driva det spåret eftersom jag var så intresserad och se om det fanns nåt ytterligare man kan läsa. Detta kanske framförallt blir möjligt då Etologi och Djursskyddslinjen flyttar hit från Skara 2014. Men det blir något att ta tag i senare!
Innan vår beteendestudie hade vi lite extra tid som vi spenderade inne hos killingarna, jag har en ny favoritkilling, världens mysigaste lilla Nyx!<3 Hon kom och lade sig i knät flera gånger och låg helt lugnt och idisslade. Supermysigt. Sen när jag var tvungen att resa mig började hon följa efter mig istället haha jag är helt såld på denna lilla get!
Hade också en föreläsning av en tysk föreläsare idag (han föreläste såklart på engelska), väldigt entusiastisk och duktig. Han föreläste om lukt, anatomin och fysiologin samt beteenden kopplade till det. Väldigt intressant!
 
För övrigt så har jag ju glömt att nämna att jag blev godkänd på Urogenital och Digestionstentan trots allt! Var ju väldigt osäker på digestionsdelen men jag lyckades klara mig ändå, fick medelpoäng på båda delarna så jag är supernöjd! Kommer inte ihåg exakta poängen men ungefär 24/30 på båda, 19 eller 20 var godkänt så det är i alla fall mer marginal än förra tentan, haha. ;)
 
Anatomitentan i tisdags kändes ganska okej, det var lite småkul att gå runt till alla stationer och gå till nästa när klockan plingade efter fem minuter. Kunde långt ifrån allt men det kändes ändå ganska hyfsat. Hoppas det räcker ändå! 
 
Nu håller jag tummarna för att solen håller i sig till Valborg. 
 
- Julia

Tenta om 4 timmar!

Publicerad 2013-04-23 12:32:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Sitter just nu och försöker fördriva tiden innan anatomitentan som börjar om 4 timmar. 16.30 till 18.40. Jag hade lite otur och hamnade i sista gruppen. Eller ja, otur kallar jag det - de gick efter efternamnen och eftersom jag enligt dom bara heter Stenberg så hamnade jag där.
Tentan går till så att det finns 25 stationer på Asis med framdissekerat material av lärarna. Man får 5 minuter på varje station och på den tiden ska man hinna identifiera ett visst antal utsatta siffror på dissektionsmaterialet. Sedan ringer en klocka och man går till nästa station. Det gäller att man kan sin anatomi! Tydligen kallades denna tenta "gatloppet" förr i tiden men man bytte namn till praktisk anatomitenta för att inte stressa eleverna. Men det ska faktiskt bli lite småkul, bara denna tiden som är lite seg, att gå runt och vänta på att få skriva. Ska plugga lite på strukturer jag behöver träna på men hade hellre varit i första gruppen och skrivit färdigt nu!
Efter denna tentan har vi bara två tentor kvar på terminen och första året på veterinärprogrammet börjar dra sig mot sitt slut. Vi har en tenta i integrativ fysiologi, vad det nu är.. Som jag förstått det så ska den "knyta ihop säcken" på denna kurs när vi läst massa fysiologi om alla organsystem. Denna tenta ligger den 17 maj. 
Vår sista tenta har vi den 7 juni, på immunologi och lymfoida organ. Ska tydligen vara som en liten förberedelse inför tvåan. Har redan anmält mig till första kursen i på höstterminen, allmän sjukdomslära ska vi läsa. Verkar roligt! 
Nu ska jag sluta skjuta upp plugget och sedan hoppas att tentan går vägen! 
See you on the other side. ;)
 
- Julia

Asis, asis och åter asis!

Publicerad 2013-04-20 22:06:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Asis. Jepp. Så kallar vi byggnaden som vi praktiskt taget bor i nu innan anatomitentan. För er som missat det tidigare så är det här vi dissekerar. Har varit där varje dag till ungefär mellan fem och sju på kvällen och kollat på olika organsystem och muskler. Det låter mycket men tiden går ändå fort! Har som tidigare nämnt insett att anatomi är mycket roligare än fysiologi då jag inte gillar att traggla enzymer och hormoner. Peka ut vart saker sitter och tala om det latinska namnet är roligare, dessutom får man ju jobba mer praktiskt då. 
Vid detta laget så har jag dissekerat och sett det mesta..Listar upp några av de saker jag pillar med på asis:
  • Hjärt-och lungslag (nöt, svin & liten idisslare)
  • Lever (häst, nöt, svin & liten idisslare)
  • Livmoder (sugga, ko & sto)
  • Testiklar & penis (tjur)
  • Mage & tarmar (häst, liten idisslare & svin)
  • Juver (ko)
  • Hundens muskler
Det kan låta lite makabert när man bara ser det i en lista på detta vis, men man vänjer sig relativt fort. Det enda som kan vara jobbigt är lukten, men den vänjer man sig också vid såsmånigom. Sedan är det ju värt det med tanke på hur mycket man lär sig - det är (tro det eller ej) väldigt intressant! Sedan står jag ju inte själv utan tillsammans med Frida och Sophie, vilket gör det hela mycket roligare. 
 
Dessa djur har inte dött eller avlivats för att vi ska kunna dissekera dem utan mycket är slaktrester som annars skulle slängas. De hundar vi har kommer från vår smådjursklinik där hundägarna donerat sina hundar efter avlivning. Detta är vi mycket tacksamma för!
Så det är vad jag pysslar med för tillfället - försöker lära mig massa latinska namn på diverse tarmdelar och muskler. Musklerna ska vi dessutom kunna funktion, ursprung och fäste på.
 
Imorgon ska jag till Asis igen vid 8, sedan blir det till och ta en paus och äta brunch hos min kusin, Arivd, eftersom min moster är på besök! Ska bli trevligt. 
Ska sedan göra en auskultation från klockan 16 till 21 på smådjurkliniken! Kommer då gå tillsammans med en äldrekursare, uppdaterar er efteråt om vad jag fått vara med om.
Nu ska jag sova så jag vaknar i tid imorgon! 
Jag på asis, jag och min basgrupp bestämde oss för att driva lite med instagramkulturen förra veckan - med mycket lyckat resultat. ;)
 
 
- Julia

Påsklov och anatomiplugg

Publicerad 2013-04-11 23:27:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Återigen var det ett tag sedan jag skrev, känner att de flesta blogginlägg nuförtiden börjar på detta sätt haha. Men har haft påsklov så har haft på tok för mycket att göra!
Innan påsklovet hade jag ju tenta på urogenitalorganen samt digestion. Urogenitaldelen kändes helt okej, digestion var svårare. Men det verkar de flesta ha tyckt. Nåja, jag väntar och ser hur det går tills vidare!
 
Mitt påsklov har varit fullspäckat av massa folk och jag har haft superkul! Tänker inte återge allting här eftersom det skulle bli en hel novell men lägger upp lite bilder i alla fall.
 
Kom hem på torsdagen och sov hos Jossi på fredagen, mycket mysigt. På lördagen var det ju påsk så då var jag med familjen hela kvällen (och åt godis). 
Jossi sov sedan hos mig på söndagen. På dagen passade vi på att utnyttja solen och ta lite bilder på skansberget!<3 
På kvällen blev det söndagsöl (eller ja, cider) på andra lång, gött! På måndagskvällen åkte Jossi, Klara och jag ut till Torslanda och hälsade på Lovisa som passade vovven Aston. Jeanette och Arwen var också där, sjukt längesedan vi sågs! Alltid skoj att träffa alla, vi hade en supermysig kväll och åt god mat.
 
På tisdagen var jag och passade min mosters hundar med min kusin Arvid. Väldigt skoj, även om jag förlorade på i princip alla kortspel... Utom vändåtta! Det var såklart också jättekul och träffa hundarna igen. Bea kom ihåg nästan all träning vi höll på med förra året!
Åt årets första glass med Klara och Christer! Strawberry White som vanligt, mycket märkligt att det är en av mina favoritglassar då jag inte brukar gilla varken vit choklad eller jordgubbsglass. Senare på dagen kom Jossi och på kvällen blev det bio! Vi såg Silver Linings Playbook, mycket gullig film. Sedan blev det återigen andra lång, Kings Head denna gången. Träffade några sköna människor vi satt och snackade med om allt möjligt. Vi gick sedan hem till Klara och sov där den natten. 
 
Träffade Linn på torsdagen! Vi hade för sjutton inte setts ordentligt sedan i sommras (förutom en snabbis i julas). Sjukt kul att ses igen i alla fall, det känns alltid som att vi sågs igår när vi ses.<3
 
På fredagen var Klara, Ronja och jag i Slottskogen. Måste ju passa på när det är sol!
På lördagen var det Sci-Fi mässa i Göteborg med Jossi och Klara! John Rhys-Davies var där, eller Gimli i Sagan om Ringen. Vilket verkligen var roligt eftersom jag älskat dessa filmer och böcker sedan pappa läste dom för mig när jag var 10. Sjukt kul var det i alla fall, jag och Jossi stod nästan och hoppade i kön! Haha. Blev lite starstruck! Men han var väldigt trevlig och personlig vilket var kul. 
 
På kvällen firade vi Therese mamma Monica som fyller 50år (Grattis!) Vi var där några stycken och serverade, ett roligt gäng. Jag hade en supertrevlig kväll!
 
"Swooosh" sade påsklovet så var det söndag och dags att sätta sig på tåget tillbaka till Uppsala. Innan den fem timmar långa tågresan träffade jag Billy, Klara och Jossi. Klara och Jossi följde mig sedan till tåget och vinkade av mig. Det uppskattar jag alltid!<3
 
Nu har vi börjat plugga inför anatomitentan den 23 april. Vi ska lära oss hundens muskler så just nu dissekerar vi hela dagarna. Alla grupper har fått en hund var som vi dissekerar fram alla muskler på. Faktiskt väldigt intressant, har insett att jag gillar anatomi mycket mer än fysiologi.
Tyvärr är det ju inte bara musklerna vi ska kunna till tentan utan även ALL anatomi vi haft hittils. Hoppas man hinner lära sig allt och att man kanske kommer ihåg lite.. 
 
Ska för övrigt åka till en kennel på lördag! Uppdaterar er mer när jag själv vet mer, men verkar som att saker och ting börjar gå i lås på valpfronten. Ska bli riktigt kul. 
 
Haha inser nu att det blev en liten novell ändå, nåja hoppas ni överlever. Imorgon blir det återigen dissektion för min del och fortsatt plugg! 
 
Tack alla goa göteborgare för ett underbart pluggfritt påsklov!<3 Saknar er redan. (Hann nog bli lite bortskämd på påsklovet...) 
 
- Julia

Om

Min profilbild

Julia Mayer Stenberg

Jag är en nyfiken och glad tjej på 20 år vid namn Julia. Går andra året på veterinärutbildningen i Uppsala men kommer annars från Göteborg. Jag är en djurmänniska in i märgen och älskar alla djur, men hundar kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Framförallt min egen knasiga, underbara, skitsnygga Shetland Sheepdog Lucifer. Bloggen startades för att vänner och familj i Göteborg skulle kunna följa mig i mitt nya liv och handlar främst om min flytt och denna nya utbildning, men även om andra ting som händer under resan till Veterinär.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela