vetstudjulia.blogg.se

Har flyttat till Uppsala för att uppfylla min dröm och plugga till Veterinär! Går nu andra året, följ gärna med på min resa!

Bilder på cykeln & Muse

Publicerad 2012-09-27 15:39:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Äntligen var det bra väder och inte mörkt när jag var hemma, så här kommer bilderna på cykeln! Passar mig bra tycker jag. Snygg råkar den vara också! 
Fluffskyddet på sadeln samt cykelkorgen är några av de grejer jag köpte på Clas Ohlson igår! (nej jag sponsras inte av dem..)




I övrigt ska jag göra muntan på tisdag istället för måndag, tydligen håller den på under två dagar. Vilket innebär att jag är ledig på måndag och kan studera! Är även ledig imorgon också, men kommer nog spendera mestadelen av dagen på Asis och dissekera med några ur basgruppen. 
Har precis kört igång tvättmaskinen och sitter nu och pluggar organ på latin återigen. Mycket att lära sig tills på tisdag, då gäller det! 
Sitter samtidigt och ryser till Muse nya album, The 2nd Law. Fanns att förhandslyssna på Aftonbladet, KAN också ha varit så att jag nu har förbokat skivan från CDON... Så sjukt snygg och låter underbart. 
The 2nd Law syfter förresten på Termodynamikens andra lag, (eller som min biologilärare på gymnasiet kallade den, Kaoslagen.) som extremt enkelt förklarat - beskriver förloppet av hur saker ändras över tid. (Den roliga biten av fysik som man inte går igenom på gymnasiet...)
Har alltid varit lite fäst vid den lagen av någon anledning, speciellt efter att ha sett Brian Cox tv-serie Wonders of the Universe där han bland annat föklarar den på ett väldigt bra sätt. Så den har dykt upp lite här och där, extremt kul att mitt absoluta favoritband nu döper sitt album efter den. <3

"The fundamental laws of thermodynamics will place fixed limits on technological innovation and human advancement. 
In an isolated system the entropy can only increase. A species set on endless growth is...
Unsustainable."
- Muse, Unsustainable.

- Julia

Dissektion av hund & katt

Publicerad 2012-09-26 20:12:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Inte första gången jag sett en död hund, eller katt för den delen, det var jag med om när jag praktiserade på en klinik under gymnasietiden. 
Klart man reagerar ändå, det känndes annorlunda än minken och råttan. De kändes mer opersonliga. Fast jag reagerade inte alls som jag hade väntat mig, jag tänkte ändå att jag skulle bli mer upprörd. Det var mest nyfikenhet som väcktes hos mig när vi gick in i salen. Vår grupp hade en Jack Russel Terrier, det stod att den var 16 år gammal så den hade förmodligen haft ett långt och bra liv! Det känns ju också lite bättre att djuren är donerade av sina ägare för att vi ska kunna lära oss något, man vill ju inte att det bara ska gå till spillo!
Man får ju se det mer som ett undervisningsmaterial än någons kära lilla hund/katt. En grupp längre bort dissekerade en Shetland Sheepdog, tur jag inte var i den gruppen! Tänker ju ändå skaffa den rasen när jag köper min hund. 
Jag tycker att de har ett bra system - att man börjar med råtta och sedan ökar succesivt med mink först och sedan hund/katt. Man har ju hunnit vänja sig lite vid hela situationen samt att man sett samma sak flera gånger så man kan göra det mer detaljrikt varje gång. 
I vilket fall var det mycket intresant och vi gick väldigt grundligt igenom allt! Dissektionen tog fem timmar så man var helt slut efter det. Vi hade endast en halvtimmes paus för lunch. 

När jag kom hem handlade jag lite och åkte sedan in till stan för att köpa grejer till cykeln! Bild kommer senare, idag regnar det så har ingen vidare lust att ta ut kameran.. 
Först gällde det bara att hitta Clas Ohlson, inte det lättaste när man har kasst lokalsinne och är i en ny stad haha. 
Men efter att ha gått och irrat runt en stund gav jag upp och frågade en person som talade om vägen för mig, tydligen hade jag lyckats gå förbi det - lyckat!

Insåg också att Clas Ohlson är en rolig affär, hittade lite andra bra grejer haha. Köpte lås, cykelkorg samt cykelljus också. Såå jag kan ha råkat spendera ca 900:- idag, men det var nödvändiga grejer! (Mestadels...)

- Julia


Ny cykel!

Publicerad 2012-09-25 20:41:38 i Alla inlägg,

Har äntligen skaffat mig en egen cykel, en svartvit liten sak! Köpte den över blocket men den är nästan inte använd alls, cyklade hem den idag och den fungerade finfint. Bilder kommer imorgon eftersom det är lite mörkt att ta kort nu.
Ska till Clas Ohlson i morgon och köpa cykelkorg samt extra lås och cykelljus. 

Imorgon skall vi dissekera hund och katt. Vet inte alls hur jag kommer reagera, kanske beror på vilken ras eller hur dom ser ut? Hoppas det går bra i alla fall, det är ju ändå djur som folk har donerat. Men lite nervöst är det ändå.
Blir ett kort inlägg idag, har mycket organ att lära mig!
 
- Julia

Första tentan!

Publicerad 2012-09-24 13:42:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

En sjukt nervös Julia gick in till datorsalen idag och satte sig framför testet. 80% rätt måste jag ha för att bli godkänd. Min hand var sjukt darrig när jag började kryssa i skallens ben som fanns på den första bilden. Jag hade sjukt otur eftersom jag inte hade läst vilka ben som ingick i karpalbenen. Frida pekade ut de för mig i morse på Asis men jag hade inte sett någon fråga på de på instuderingsfrågor vi haft - därför hade jag inte riktigt tagit till mig dem. Självklart kommer en bild på dessa på tentan där man måste pricka ut alla. Panik! Som tur är kom jag ihåg från i morse ungefär vad benen hette och lyckades pricka in det! Nu kommer jag nog aldrig glömma karpalbenen haha.
Efter tre sidor med olika ben var jag färdig. Det hade tagit ungefär en kvart och svara på allt, sedan gick jag noga igenom det två gånger till. Hittade ett fel jag kryssat i som jag ändrade och tryckte på "Lämna in". 

Resultatet kom upp direkt - Godkänd! Underbart. Dessutom hade jag 100% rätt, 98 av 98. Något jag inte hade väntat mig eftersom jag inte fått 100% rätt på så många av instuderingsfrågorna. Känns otroligt skönt nu när nervositeten har släppt, även om jag fortfarande är lite skakis haha. Dock sjukt glad!!
 
Första tentan godkänd, nu gäller det bara att ta nya tag och plugga till den muntliga tentan på måndag om en vecka! Då ska vi kunna alla organ och dess delar på latin. Gött.

Ikväll ska jag dessutom provcykla en cykel jag hittade på blocket, hoppas den fungerar så slipper jag leta mer! Kommer med vidare uppdatering ikväll. 

- Julia

Ny Header!

Publicerad 2012-09-23 16:03:00 i Alla inlägg,

Har äntligen fixat en ny header till bloggen samt lyckats ändra så att den fortfarande syns när man är inne på ett inlägg.
Mössan på headern är den mössa alla amöbor fick ha på sig första veckan, en operationsmössa där det står "VET'n'WILD" på. Många roliga minnen från nollningen.<3
- Julia
 

Tenta imorgon!

Publicerad 2012-09-23 14:03:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Igår var det plugg hela dagen. Först var vi några stycken på Asis som pluggade ost (ben), sedan gick jag Frida hem till hennes (jättesnygga!) lägenhet och gjorde embryologi fram till klockan 5. Embryologi är för övrigt mycket svårare än man tror, det handlar om hur en cell blir till ett färdigt foster. 
Sedan var det hem och äta middag samt plugga lite mer ost. Efter detta var jag sjukt trött så jag gick jag lade mig redan klockan 11, (på en lördag! När tentorna är klara blir det till att festa..!) dock ganska skönt eftersom jag vart ganska trött i veckan men inte lagt mig i normal tid, så vaknade idag efter 12 timmars sömn klockan 11. 

I torsdags förrresten hade vi gruppsamtal fram till klockan 6, låter som värsta terapin men det var rätt bra. Vi disskuterade veterinärrollen och etiska dilemman som kan uppstå kring, t.ex. avlivning. Bra att man börjar med detta redan första året!

Idag blir det till att plugga mer ost, men har även gett mig ut på cykeljakt på blocket. Tänkte följa en föreläsares råd och göra en god (försöka i alla fall haha) middag och sedan gå och lägga mig tidigt innan tentan imorgon. På tentan förväntas vi kunna alla hundens ben på latin, som tur är är det tenta med bilder och alternativ. Tyvärr får man minuspoäng om man svarar fel så det gäller att inte chansa! 

Aaaahhh första tentan närmar sig! Hoppas verkligen jag klarar den...!!

- Julia

Oops..

Publicerad 2012-09-21 16:46:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Känner att jag har varit lite inaktiv här, men det har inte hänt så mycket intressant de senaste dagarna eftersom de mest har bestått av desperat ostplugg. Det börjar ge sig nu, ska bara få in bäcken och karpalleder också. Tänkte göra det senare för jag måste ha en liten pluggpaus! 
Imorgon blir det pluggmarathon på Asis (ett hus på universitetet med bendelar vi har tillgång till dygnet runt), vi tänkte ta med oss lite fika och lunch och sedan sitta där i princip hela dagen. Så kan vi öva skelettdelar samt träna inför den muntliga tentan vi har veckan efter samtidigt!

Jag har inte riktigt kommit in i en bra pluggteknink än har jag märkt, satt uppe aldeles för sent igår och varvade plugg med annat flum. Sedan när jag väl gick och lade mig var jag så snuvig att jag inte somnade för det. Så det var en trött Julia på universitetet idag. Vi hade en lång föreläsning om embryologi på eftermiddagen och föreläsaren (som för övrigt är bra) hade det nersläck i salen för att power pointen skulle synas bättre.. Vilket ledde till att min hjärna tänkte "Åh, mörker! Vad trevligt nu är det säkert natt.. ZzzZzZzZZzZzzz...Zzz..Z..Z...zzzZzz.." Så ja. Jag vaknade efter ca 10min något förvirrad och helt borttappad i föreläsningen haha. I pausen gick jag och bad föreläsaren att behålla det tänt eftersom man blev lite trött av mörkret, så resten av föreläsningen gick bra! Tur att vi får power pointbilderna i pappersform. 
Embryologi är i allmänhet ganska svårt också, många av oss såg ut som små frågetecken på förmiddagsföreläsningen idag. Men det ger sig nog efter ett tag!

Just det.. Mitt lilla löfte till mig själv att inte köpa nåt onyttigt nu när jag är här.. det KAN vara så att jag råkade bryta mot det igår.. oops. Men till mitt försvar gick minst tre personer på universitetet runt med delicatiobollar igår! Så det är möjligt att jag råkade köpa några på vägen hem igår.. ehm. Ja. 

Hoppsan.
 

- Julia

Osteologi = Ost

Publicerad 2012-09-18 13:49:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Det enda jag har i skallen nu är massa latinska namn som snurrar omkring. Har fått ordning på skallens ben samt alla kotor, endast framben och bakben kvar! Hoppas jag kan trycka in det tills på måndag. Vi har också kommit på att det låter mycket trevligare om man kallar det för att plugga Ost istället för Osteologi. (Osteologi = Läran om ben) 

Tvättningen igår blev lyckad! Tänkte ställa mig och stryka snart när jag pluggat ett tag. Märker också att min matlagning blir bättre hela tiden, pastasåsen igår blev jättegod! 
Jag tyckte jag var lite smart när jag tog med mig kameran från Göteborg, gissa vad jag glömde? Sladden till datorn. Yep. Så nu kan jag inte föra över några bilder ändå (minneskortläsaren vill av någon anledning inte fungera med mitt minneskort.) Ovärt.

Det får bli ett kort inlägg idag, när jag ändå slutar såhär tidigt (12!) måste jag passa på att plugga ost. 

- Julia

Hemma

Publicerad 2012-09-17 19:50:08 i Alla inlägg,

Var i Göteborg i helgen, därför det varit lite torka här på bloggen. Hade det supertrevligt och det var jätteskoj att träffa alla igen! Jag och Klara bakade mycket awesome cupcakes, träffade sedan Christer, Jeanette och Billy. Jeanette hade med sig hundrna och vi tog en prommenad/picknick till Slottskogen. Passade också på att leka på lekplatsen! Haha man ska passa på att vara barn så länge man kan. Väl hemma satt vi i mitt kök och spelade kort och snackade, mycket mysigt med tre små hundar där också. Ronja tittade också in en sväng där! 

Träffade sedan Therese på kvällen, sista gången innan hon åker til England. Det var en mycket pratsam och tävlingsnerbös Therese som kom dit, lärde henne den fina dansen alla amöbor här har lärt sig. Kommer sakna galningen<3 Sedan lite separationångest när hon var tvungen att åka iväg igen. Klara stannade kvar hos mig till två-tiden på kvällen, såg lite How I Met Your Mother!

Dagen efter tittade Billy in först och lite senare kom även Klara och Lovisa. Vi satt på mitt rum i princip hela tiden och snackade om allt möjligt. De följde sedan med till tåget, lite separationsångest där. 

Idag dissekerade vi hjärta och fårhuvud, så sjukt mycket intryck och saker att komma ihåg. Vi har tenta på måndag på alla benen, börjar känna mig lite stressad redan! 
Har även plockat på mig ytterligare vuxenpoäng och tvättat! Vad jag kan se så har det gått bra, har tvätten på tork nu. Nu är det dags att laga mat, en annan pastasås denna gången med kyckling och bacon. 

Saknar redan alla underbara och galna människor i Göteborg. Det värsta är att jag har flera tentor de kommande veckorna så kommer inte hinna träffa dem på ett tag. Tur att det finns Skype och Facebook säger jag bara.
Älskar er.<3
 
- Julia

Ingen pubrunda för Julia!

Publicerad 2012-09-14 17:34:12 i Alla inlägg,

Vaknade upp med halsont och allmänt hängig. Vill absolut inte bli sjuk nu när jag ska hem imorgon! Men efter en halstablett och fruokst var det lite bättre. Dock mår jag fortfarande inte topp och eftersom tåget går 8 imorgon så stannar jag hemma från årets första pubrunda ikväll. Tråkigt att missa aktiviteter men det kommer fler pubrundor och jag tror inte jag skulle uppskatta att åka 4 timmar tåg bakfull haha. Usch känner mig tråkig men jag har varit med på alla andra aktiviteter så jag får vara lite smart för en gångs skull..! Hoppas det blir en rolig kväll för de som är där! 


Idag hade vi rundvandring på universitetskliniken! Jättekul att se stället jag säkert kommer tillbringa mycket tid på. Det har fortfarande inte riktigt slagit mig att jag håller på att bli veterinär, jag och en kursare disskuterade det idag. Känns helt sjukt när man tänker att om några år kommer jag att kunna arbeta som veterinär, drömyrket! Men  tills dess är det långt kvar, ska därför fortsätta plugga osteologi, läran om ben haha. Ska kunna alla ben på latin tills måndagen den 24 september. Härligt härligt! 

- Julia

Hembiljett beställd!

Publicerad 2012-09-13 19:25:48 i Alla inlägg,

Godkänt köp, sådär. Nu var hembiljett till Göteborg över helgen bokad.<3 Tänkte passa på nu i helgen när det inte ordnas så mycket aktiviteter här på skolan att åka hem och hälsa på. Man måste ju passa på när man har tid, annars kommer jag ju sakna ihjäl mig här borta!

Igår hade jag fullt upp, hann inte skriva ett inlägg då. Först var det vanlig skola med föreläsningar om ditt och datt, men på eftermiddagen blev alla nollor kidnappade (igen) i olika grupper med ögonbindlar och bortförda i bilar. Vi, som var lite blandat agronomer och veterinärer, fick först göra lite uppgifter på stan och efter det var vi hemma hos en äldrekursare i en korridor. Låt mig också tillägga att kvällen inte var alkoholfri.. Efter allt detta var det släpp på kåren igen! Alltid lika roligt där, vid något tillfälle tappade jag bort min plånbok. Tur att det är så gulliga människor på SLU som lämnade in den i baren! (Kan ha sagt till han som jobbade i baren för tillfället att jag älskade honom..) I vilket fall blev det en väldigt sen, men asgrym kväll! 

Bakfyllan idag var dock inte lika rolig, hälften av alla amöbor halvsov under hela föreläsningen som bara för det handlade om de urogenitala organen haha.
Dissekerade en mink idag också! Väldigt mycket mer lärorikt än att kolla på bilder i en bok. Eftersom jag var så trött *harkel* så höll jag i pärmen hela första tiden och pillade inte så mycket på den, men jag tog över lite när vi kom till brösthålan och min bakfylla släppt. Härligt att dissekera mink bakfull, en del grupper hade dissektionen imorgon, det hade vart mer uppskattat! Men det gick ju bra ändå. 

Jag vill bara nämna att jag lagat mat en till gång! Gjorde en thaigryta. Jag håller även på att laga mat nu, bacon med macaroner o pastasås. Börjar känna mig duktig och det är faktiskt ganska skoj att ha full kontroll på vad jag äter hela tiden! 

Jag har köpt en brödrost! Det har varit det enda detta huset saknar, tills nu. Tröttnade på att äta orostat bröd på morgonen och nu när jag fått mitt studiemedel slog jag till! 
Vaniljcola har varit min pluggmotivation hittils, för att det är asgott, men grejen är att dom i min Ica butik helt random har bytt ut alla mot coca cola cherry, ovärt! Dessutom när jag idag var och handlade i ett större köpcenter och var inne i tre (!) olika mataffärer fanns det inte heller, kasst. Men jag har inte gett upp än, jakten fortsätter..

- Julia

Mobilproblem löst

Publicerad 2012-09-11 18:32:00 i Alla inlägg,

Tur att jag har så snälla kursare, en i min basgrupp hade någon gammal mobil så han tog med sig en till mötet idag som jag fick låna så länge. Så för tillfället har jag en Sony Ericsson M600i, verkar vara en första generations smartphone med touchscreen. Fungerar fint men jag är ganska ovan haha. 


Alla amöbor fick gratis fika på kåren idag så det kunde jag ju inte motstå, annars har det varit mycket plugg idag så inte så händelserikt. Nu blir det till och plugga mer osteologi!

- Julia

Kommunikationsproblem

Publicerad 2012-09-10 22:19:35 i Alla inlägg,

Mamma (innan jag åkte) - "Men Julia, jag kan skicka med min gamla mobil så du har en extra!"
Jag - "Äsch, nu överdriver du. Varför skulle min nuvarande gå sönder?"

Så, nu står jag här. En vecka och två dagar efter att jag flyttat och självklart har min mobil gått sönder. Självklart!  Jag kan varken ta emot sms, skicka eller ringa. Så är i princip helt avskuren från all mobilkommunikation. Det är ju drömmen när man precis flyttat! Hoppas det löser sig snabbt, om inte annat cyklar jag in till centrum imorgon och köper den billigaste jag hittar. Men jag kommer sakna min absoluta favoritmobil.<3

Idag dissekerade vi en till råtta, gick betydligt bättre denna gången! Alla var väldigt pålästa och försiktiga så vi hittade allt vi skulle haha. Nästa dissektion blir på torsdag, mink denna gången så det blir att öka storleken fort!
Haha traglar på med alla ben och organ på latin, inte det lättaste men en del bitar har fallit på plats så nu är det bara att plugga på så kanske resten kommer snart!

Idag hade vi rundvandring i små grupper med kåren runt campus. Vi gjorde en del uppdrag och samlade poäng, på något sätt blev vi två lag ihopslagna för vi var bara två i varje. Vi gick vilse typ tre gånger och det tog sin lilla tid innan vi hittade alla stationer, men tvåa kom vi! (delad då men äsch haha.)
Väldigt trevlig och välkomnad måndagspub på kåren efteråt i alla fall! Alltid trevligt att slippa laga mat.. Dessutom  är väl uppskattat sällskap till middagen aldrig fel. 
 
- Julia

(R.I.P. Sony Ericsson w595)

Kort summering av veckan

Publicerad 2012-09-09 14:40:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Har nu bott i Uppsala i en vecka och en dag. Tiden har flugit fram!
Vi har haft en asgrym nollning och jag är sjukt tacksam för den tiden treorna har lagt ner på att ordna en så toppen inspark till oss Amöbor (årskurs 1. veterinärelever.) 
Festade, lek och dans nästan varje dag i veckan - resulterande i en väldigt trött men nöjd Julia nu på söndagen. 

Något som slagit mig i och med flytten är att man får så mycket mer att tänka på, inte nog med att man har plugg och göra. Dessutom ska man tänka på mat, tvätt, städning och dyl. I veckan när det dessutom har varit så sjukt mycket aktiviteter på skolan att jag knappt hunnit komma till rätta och in i rutiner. Men det kommer säkert ge sig med tiden!
Har själv lagat middag en gång (yay!) snabbmakaroner med köttfärssås ftw! Annars lever jag på nudlar och micropizza haha. Men har som sagt haft mycket kvällsaktiviteter på skolan så har knappt hunnit äta något hemma denna veckan.

Vi har även redan börjat dissekera, i torsdags dissekerade vi en råtta. Mycket fascinerande och spännande, tur man inte är känslig för blod! Nu på måndag ska vi dissekera råtta igen, då har dessutom alla i gruppen pluggat lite så det kommer förmodligen gå ännu bättre (dvs. att vi inte råkar skära sönder några organ. O_o)

Nu tänkte jag sätta mig ner och plugga en stund innan det är dags för lunch, jag ska på nåt sätt försöka lära mig alla hundens ben på latin. Även organens latinska namn ska vi också kunna, bara att börja trycka in i skallen! Ikväll blir det filmkväll på kåren, Tim Burton tema med gratis pizza och popcorn, låter inte helt fel efter denna intensiva vecka.<3

Många tankar (och skypesamtal..) går hela tiden till mina underbara vänner hemma i Göteborg, som jag saknar nåt otroligt. Men, för att citera gårdagens dansgolv:

"Känn ingen sorg för mig, Göteborg!"

-Julia

Välkommen hit!

Publicerad 2012-09-08 15:06:00 i Alla inlägg,

Mitt namn är Julia, jag är 19 år och har precis kommit in på veterinärutbildningen i Uppsala. Denna blogg kommer handla om min flytt hemifrån och den nya spännande utbildningen. Följ med mig på min resa genom en helt ny värld!
 
- Julia 

Om

Min profilbild

Julia Mayer Stenberg

Jag är en nyfiken och glad tjej på 20 år vid namn Julia. Går andra året på veterinärutbildningen i Uppsala men kommer annars från Göteborg. Jag är en djurmänniska in i märgen och älskar alla djur, men hundar kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Framförallt min egen knasiga, underbara, skitsnygga Shetland Sheepdog Lucifer. Bloggen startades för att vänner och familj i Göteborg skulle kunna följa mig i mitt nya liv och handlar främst om min flytt och denna nya utbildning, men även om andra ting som händer under resan till Veterinär.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela