vetstudjulia.blogg.se

Har flyttat till Uppsala för att uppfylla min dröm och plugga till Veterinär! Går nu andra året, följ gärna med på min resa!

Sjuk

Publicerad 2012-10-30 13:06:00 i Alla inlägg,

Efter en väldigt rolig helg med mycket festande satt jag nästan hela dagen igår och pluggade. Vi håller just nu på med biologi och kemi, en del har jag svårt att se hur det ska hjälpa mig i det framtida yrket men det kanske ger sig. Det mesta är intressant i alla fall! Samtidigt håller vi också på med att mikroskopiera en del, igår kollade vi på ben och brosk. 
När jag kom hem igår efter en alltid givande pluggstund me Frida kännde jag mig lite hängig. Fick senare ont i halsen så igår kväll satt jag och kollade på Djurakuten (haha det känns i alla fall som att man gör något relevant..) och skypade med Klara hela kvällen. =D
Tyvärr hade jag fortfarande ont i halsen i morse och kände mig sådär allmänt sjuk, som hjärnan är typ en enda gegga. Gick i alla fall på första föreläsingen (om lipider) men kände att jag var alldeles för hängig för att stanna till klockan tre. Som tur var var sista föreläsningen en uppföljning på tidigare information där vi fått svar på en del av våra frågor via mail. Jag bestämde mig för att strunta i den och istället cykla hem (i regnet..!) och på order av mina fina kursare dricka nåt varmt, sätta mig med en filt och se på film, filmtips? ;)
Köpte också några clementiner på vägen hem - försöker nu proppa i mig massa C-vitamin så jag blir frisk fort! Ska ju hem om två dagar och har ingen lust och komma hem till Göteborg och vara sjuk, katastrof!
 
Nu hoppas jag att jag lyckas kurera mig fort så jag hinner bli frisk.  
 
- Julia

GODKÄND tenta!

Publicerad 2012-10-25 15:58:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

6 högskolepoäng avklarade. Idag fick vi resultaten för den skriftliga sluttentan för vår inledande anatomikurs. Kändes väldigt skönt när man såg listan och det står G på både anatomi- och embryologidelen. 
Klart jag valde kodnummer 93, lätt att komma ihåg. ;) 
En otrolig lättland att jag klarade embryologidelen trots min dåliga planering med nästan allt plugg hela dagen innan tentan. Men det verkar ha lönat sig! Dock är det inget jag kommer göra om eller rekommenderar haha. Känns i alla fall bra att jag klarat mina första högskolepoäng, känns lite bättre inför resten av utbildningen att i alla fall ha klarat den första stora tentan. Detta kan jag leva på i några veckor nu innan den muntliga tentan för biomedicinsk baskurs kommer..
Vi har inte fått själva provet än så jag vet inte hur många poäng jag fick, tentan kan vi hämta ut på måndag nästa vecka så får se då helt enkelt. 
 
Har återigen vart lite kass på att uppdatera så skriver en liten kort summering nu!
I måndags hade vi en proteinlaboration på 6 timmar, dock inte så mastigt som det låter. Det var ganska mycket väntetider där man bara stirrade på droppar.. På tisdagen var vi faktiskt lediga, dock hade jag ont i magen typ halva dagen så fick inte så mycket mer gjort än en lasagne haha. Igår hade vi en laboration till, denna bara på ca 3 timmar. Handlade om enzymer och vi lyckades till och med bli färdiga med labbrapporten igår också! Så en sak till ur världen, skönt. Dessa labbrapporter får vi bonuspoäng för inför sista tentan. Så t.ex. proteinlabben får man 1 poäng för och enzymlabben tror jag man får 0,5. Så om man samlat alla bonuspoäng (tror det finns 7 sammanlagt) och då får 7 poäng under godkänt på sluttentan blir man ändå godkänd! Så vi samlar alla poäng man kan få så kanske man blir lite lugnare inför sluttentan..

Igår tog också tvårna sitt klassnamn, alla klasser har olika namn så t.ex. treorna heter Veterator och femmorna Veternitas. Detta gör de genom att anordna Brännbålet - en tradition. De fixade först lite lekar och uppgifter med ledtrådar för Amöborna (oss - Amöba är man tills man tagit sitt klassnamn, tvårna har fram till igår kallats senior-amöbor) där vi skulle försöka gissa deras klassnamn. Sedan hade vi middag tillsammans med dem för att slutligen gå på släpp på kåren! Vi stannade och dansade tills klockan 1, tur att foten ändå blivit såpass mycket bättre att det går och dansa. Det kanske inte är att rekommendera men äh, sjukt roligt hade vi i alla fall! Så himla roligt att så många amöbor är så sociala och gillar att dansa. ;)
Som tur var hade vi inte föreläsning förr än kvart över ett idag så lite sovmorgon blev det! Idag ska jag baka muffins till basgruppsarbetet imorgon och göra restan av våra inlärningsmål som jag inte gjort än. 

- Julia

Kort uppdatering

Publicerad 2012-10-19 16:00:30 i Alla inlägg,

Inte varit så händelserika dagar här i Uppsala, foten mår bättre men är fortfarande svullen och öm. Har pluggat mycket och lagt mig ganka tidigt. Haha duktig jag känner mig. 
 
Däremot så fick Ica äntligen tillbaka vaniljcola idag! Äntligen, har redan vart och köpt på mig några. (nej jag är inte sponsrad av Coca Cola..)
BMB kursen går bra hittils, skulle dock behöva lite repetition av kemi B och biologi B känner jag!

Ikväll blir det filmkväll och tacos hos Frida med några från klassen, blir nog Shutter Island. Ska bli jättemysigt. 
Som sagt inte så mycket har hänt här borta, allt är bra med mig och jag lever! ;)
 
- Julia
 

Stukad vrist..

Publicerad 2012-10-15 17:44:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Som rubriken avslöjar så har jag lyckats stuka vristen. Igår, när jag höll på att bära ner grejer från mitt tidigare rum  snubbar jag på sista trappsteget och landar på min högerfot. Aj. Först kände jag inte så mycket så jag fortsatte gå in med grejerna (vilka jag inte hade tappat..!) in i rummet. Då känner jag att det gör ont att stödja på den, men kan fortfarande röra den. Den har även svullnat upp, som tur är kunde jag fortarande gå så den var inte bruten. Vi hade tyvärr inga förband hemma, så det fanns inte så mycket mer att göra än att gilla läget. Läste lite på internet och överallt står det att man ska hålla det stukade området högt, men det är inte direkt fotens naturliga position.. Haha. I vilket fall var det något bättre idag och jag kunde cykla till skolan trots allt. Så det är nog en lindrig stukning. Dock är foten fortfarande jättesvullen! Men var inne på ett apotek och köpte ett stödbandage, så nu kännes det ännu bättre. 
Haha fattar inte att jag lyckas!

Roligare nyheter är att jag fått hem två klänningar jag beställt idag! 

Man ser inte så bra, tog kort med webcamen på datorn eftersom kameran är uppe i det gamla rummet och jag är fortfarande arg på trappan haha. Hade tur och båda passade bra! 
Har också fått hem ett paket från Gina, men har inte testat de kläderna än.

Idag hade vi bara föreläsningar, först en i kemi, mycket repitition från kemi B så man kände igen det mesta som sades som tur var. Efter det en introduktion till Getövning, vilket är precis som det låter. Övning med getter - Vi ska få följa en dräktig get nu i höst tills i vår, har man tur får man vara med om en killning! Annars får man ändå lära sig att bl.a. flaskmata killingar, ska bli superkul! Framförallt eftersom jag har haft så lite kontakt med getter innan. 
 
- Julia

Fullt upp

Publicerad 2012-10-14 19:34:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Japp nu har jag varit kass på att uppdatera igen, men jag har haft fullt upp här borta vilket jag i och för sig ser som positivt. 
Vi håller fortafrande på med biomedicinsk baskurs. I fredags kom vi igång mer med histologi (som sagt - vävnadslära), innebär att vi ska kunna se skillnad på olika typer av bindväv och epitel när vi mikroskopierar. Faktiskt väldigt intressant, lite härftigt att kunna se skillnad olika slags celler osv. Däremot är teoribiten ganska tung, men jag tror den är överkomlig om man bara pluggar en del. 
I helgen har det vart fullt upp, i fredags var det förfest hos en kursare. Sedan var det tänkt att gå ut på nation, men alla kom inte så långt.. ;) Jag kom i alla fall in en liten stund, verkar vara ett grymt ställe. Blir till att gå dit en annan helg!
Igår bytte jag rum! Jag och en rumskompis hade fullt upp med att flytta garderober och allt möjligt, fick dra en del på mattor eftersom de tydligen har grangolv som repas jättelätt haha. Men det gick bra så nu är jag i rummet jag förmodligen kommer bo i resten av tiden. Har dock inte fått ner alla mina grejer än, så det blir till att ta tag i ikväll och i veckan. 
På kvällen hade vi sångboksmiddag på kåren! Klädkod kavaj, vilket passade bra eftersom det var International Suit Up Day samma dag! ;)
Vi lärde oss många av veterinärprogrammets (eller stutis som man tydligen kallar det..) traditioner och sjöng för fulla halsar hela kvällen, väldigt trevligt och roligt sällskap. Efter sittningen var det släpp på kåren, vilket innebar dans hela kvällen!
Idag var det lite fix på kåren, byggde hundgårdar och skaffade byggtimmar (vilket man behöver för att få en plats i kön till att ha sin hund där) så börjar långsamt förbereda för min framtida hund! 
 
- Julia
 

Mikroskopiering!

Publicerad 2012-10-10 21:34:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Efter att ha haft två föreläsningar på förmiddagen idag så känns det som man fått mer informaiton i skallen idag än vad man fick på hela gymnasie/grundskoletiden haha. Visst är det intressant men otroligt mycket at hålla reda på! Jag och Frida satt ett bra antal timmar idag och försökte reda ut det mesta, i slutändan hann vi inte klart så vi får fortsätta imorgon. Men det är allt lite intressant när man förstått det!
Vi hade också en väldigt intressant och bra föreläsare om cytoskelettet idag, alltid roligt. Hon gjorde återkopplingar hela tiden och hade en väldigt tydlig powerpoint, det gillar jag. 

Igår började vi med histologi (=vävnadslära), vi fick var sitt mikroskop och massa olika vävnadsprover. Jätteskoj att lära sig att mikroskopiera! Det roliga var att när man kollade på ryggmärgen så kunde man se alla nervceller i blått, de var väldigt lika det sätt man ritar dem på, vilket jag absolut inte trodde. 
 
I vilket fall, nu blir det till att lägga sig tidigt för gissa vem som inte vaknade av klockan idag och stackars Sofie fick ringa och väcka denne person? Haha. Det skumma var att jag lade mig tidigt igår, så litar inte riktigt på mig själv nu... Hoppas det går bättre imorgon!

- Julia

Biomedicinsk baskurs!

Publicerad 2012-10-08 21:32:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Idag var första dagen på nya kuresen, BMB - Biomedicinsk baskurs. Hade en introduktionsföreläsning om bl.a. vad vi förväntas att redan kunna när vi börjar denna kurs. Kände igen nästan allt han sade så det kändes skönt! En del som pH och sånt som man gick igenom typ i kemi B. 
Hade vårt första basgruppsmöte för denna kuresen, var ganska svår början. Vi ska t.ex. lära oss att känna igen massor av cellens organeller, vilket är väldigt lätt i en lärobok där man sett dem innan.. Det blev inte riktigt lika lätt när man fick ett foto haha! Men jag får väl plugga helt enkelt.. ;)
Något vi också märkte var att nästan alla klockor gick fel på BMC (byggnaden kursen ligger i, inte på Ultuna.) Alla klockor stod på tio minuter över elva.. Vilket inte riktigt var sant - jätteskumt haha.

Vi hade måndagspub med quiz på kåren idag, alltid skoj att tillbringa tid med alla där! :) (Även fast vi inte kunde så många frågor hahaha.. Vi var grymma ändå!)

Nu blir det till att fortsätta plugga (så jag hänger med i denna kuresen haha) innan det är dags att sova..
 
- Julia

Föräldrarna på besök!

Publicerad 2012-10-07 21:39:39 i Alla inlägg,

Igår kom som tidigare nämnt mina föräldrar på besök och fick se hur jag bodde. Mycket bra tydligen! ;)
Vi passade på att gå runt lite i Uppsala och äta på restaurang igår, väldigt gott. På kvällen när de var på sitt hotellrum (för det finns inte så mycket plats i mitt rum..) satt jag uppe och skypade med fina vännerna.<3

Idag gick vi runt i Uppsala och passade på att kolla lite sevärdigheter jag inte hade sett, som Slottet och domkyrkan. Tror mitt lokalsinne något ökade något, vilket var ett plus eftersom jag fortfarande är ganska vilse inne i stan haha. Har nog bara varit där ca 5 gånger sedan jag flyttat hit.. 

När de hade åkt så kom de som jag hyr av och sade att det hade tömt det sista rummet, vilket innebär att jag flyttar ner och tar en en mina rumskompisars rum och hon flyttar in i det nya, lite större, rummet. Så jag kommer äntligen slippa trappan upp i mitt rum haha. Dock orkade/hann vi inte flytta om idag, så tills vidare tog vi bara ner sängen till det stora rummet så sover jag där tills vidare. Så nu blir det till att göra sig hemmastadd i ett nytt rum! =)

I övrigt börjar biomedicinsk baskurs imorgon, tydligen är alla föreläsningar + allt kursmaterial på engelska.. Så detta blir intressant!

- Julia

Tenta avklarad!

Publicerad 2012-10-06 12:01:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Nu har jag varit lite dålig på att uppdatera igen, men jag har en bra anledning! I onsdags kväll, två dagar innan tentan, kände jag att jag hade pluggat alldeles för lite embryologi för att klara av tentan. Så jag hade lite lätt panik.. Därför gick jag upp klockan halv 8 på torsdag morgon, stängde av internet, iPaden, satte mobilen på ljudlös och lade det på andra sidan rummet för att undvika distraktioner. Så praktiskt taget hela torsdagen, från klockan 8 på morgonen till halv 11 på kvällen (med korta pauser för mat) satt jag och råpluggade embryologi. Därför - eftersom internet var avstängt - så kunde jag inte skriva något blogginlägg, hade inte blivit så intressant heller då jag endast pluggade hela dagen..

Tentan var igår, jag tror mitt 13-timmars plugg marathon gav resultat eftersom jag ändå kunde svara på allt på embryologidelen, sedan om det är rätt är en annan femma haha. Anatomidelen gick bra, dock var det en tvärsnittsbild på brösthålan som var väldigt otydlig. I princip ingen utav amöborna förstod den. Frågan var formulerad på ett sätt som fick det att framstå som att det endast var hjärtat som visades på bilden, därför var jag sjukt förvirrad ca en kvart innan jag insåg att det var hela bröstkorgen!
Men skönt att ha den färdig! Resultatet får vi inte reda på förr än om en månad..
Jag har i alla fall nu insett att gymnasietaktiken "plugga-dagen-innan-och-det-går-bra-ändå" inte kommer fungera här.. Så får nog börja plugga lite mer undertiden, Biomedicinsk baskurs here I come. ;)
 
Sedan hade vi självklart tentafest igårkväll efter tentan eftersom vi denna helg har absolut ingenting att göra! Vi lyckades hinna med två förfester, var sedan ute på en klubb (med kass musik.. haha tror inte det blir samma nation nästa gång..) och sedan efterfest hos en senioramöba. Till sist var vi ett litet gäng som drog till Max för vi var hungriga. 
Man går ut sjukt tidigt här! Nationen stängde redan klockan 1, så vi var ju där vid ca 11, men det känns jätteskumt om man ska in på den andra nationen nästa gång. I så fall får man gå ut jättetidigt för att inte hamna i världens längsta kö. Men vi hade ändå en sjukt rolig kväll och jag kom inte hem förr än halv 5.. Oops. Dock hade jag inte varit så smart innan jag gick, för jag hade lämnat fönstret vidöppet för att vädra.. Svinkallt när jag kom in i mitt rum mitt i natten! Snabbt under täcket och sedan sovdags haha. 
 
Mina föräldrar kommer hit idag, de är förmodligen på bussen nu och bör vara framme snart! Så får de äntligen se hur jag bor. Nu ringde de också, borde nog dra mig mot hållplatsen så de inte går vilse.. ;)
 
- Julia

Kolla vad som kom med posten idag!

Publicerad 2012-10-03 19:06:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Awesome!!
Muse nya skiva The 2nd Law kom idag på posten, första skivan jag faktiskt har köpt (på riktigt och inte via spotify eller iTunes!) sedan jag var liten, ni vet när man lyssnade på skivor i en CD spelare. Haha.
Känns sjukt kul att faktiskt ha den.. Snygg är den också! Överväger att beställa deras andra skrivor också nu när det ändå är rea... He he.
Här är den i alla fall! Sitter just nu och rippar över alla låtar till iTunes, sedan blir det repeat.


Perfekt nu när jag ska plugga embryologi konstant i två dagar, eller i alla fall ikväll och hela dagen imorgon. Behövde något som muntrar upp en mitt i detta pluggkaos. 
Annars finns det just därför inte så mycket att uppdatera er på här borta, på grund av tentan på fredag är jag mest fokuserad på den och pluggar (nästan) hela tiden. 
Imorgon är vi lediga så händer nog inte så mycket intressant då heller. Tentaplugg here I come!
 
- Julia

Godkänd munta!

Publicerad 2012-10-02 15:41:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Detta var en intressant ny erfarenhet..
Det roliga var att någon vecka tidigare, så frågade jag en lärare (vår osteologilärare) om man ska kunna alla småben och utskott till muntan eller om det bara var de stora benen. Denne lärare, som är lite finurlig svarade: "Ha, du ska kunna dom tills du dör! Bara för det ska jag förhöra dig på endast småbenen." (Självklart var det med glimten i ögat) Varpå jag påpekade att det är lottning så chansen är ganska liten att han får chansen att göra det. 
Jag fick idag mitt rumsnummer och vilken lärare står där inne om inte samma lärare!? Haha vad är oddsen, i alla fall gick det bra, tur att jag ändå tycker om denna lärare - har ett skoj sinne för humor. ;)

Mitt huvudområde var cirkulaiton och respiration, vilket gick bra! Förutom att jag glömde nämna hjärtats kranskärl.. Haha dock något som kändes bra var när jag stod och rabblade alla artärer i bakkroppen efter att ha följt blodet hela vägen in och genom hjärtat sade läraren efter ett tag: "Finns det något stopp på dig eller? Vi måste gå vidare!" Tyckte tydligen att jag var för noggrann vilket jag ser som positivt! Jag som hade övat in ett halvt tal med vener tillbaka också haha. 
Jag fick dessutom peka ut alla leverns lober på digestionsapparaten, tack för den! (Läraren ställde stickfrågor till oss på alla områden.)

Dock var jag sjukt nervös hela tiden!
När vi sedan kom till skelettet så ställer läraren även här stickfrågor, och självklart får jag ett av carpalbenen (som jag nämnde efter förra tentan lyckades med med lite tur eftersom jag lärde mig de samma morgon), klart att jag hade glömt bort vad det hette. Attans otur att vi hade just vår osteologilärare! Bakbenen i alla fall, som var mitt område, gick bra. Kunde alla stora benen men fick totalt hjärnsläpp när han frågade mig om vad hålet i bäckenbenet hette (Foramen obturatum) vilket jag vetat i princip hela tiden men jag fick total blackout.. Jag kom så långt som "Foramen o...någonting" men det räckte inte haha. När en anna elev sade det så var det ju så självklart haha, usch vilket hjärnsläpp! Men shit happens.
Godkänt var det i alla fall så det är en nöjd Julia som nu tar tag i embryologin! Fast först blir det minifirande av 2/3 godkända tentor på fiQ (fikautskottet på kåren) halv 5 i kårhuset! Ska möta Sofie om 20min så ska passa på att läsa lite embryologi tills dess.

- Julia

Muntlig tenta imorgon!

Publicerad 2012-10-02 01:20:00 i Alla inlägg, Veterinärutbildning,

Ajdå, har visst råkat hoppa över några dagar här, men det har inte hänt fullt så mycket i helgen eftersom det är munta (muntlig tenta) imorgon och jag har råpluggat alla organ hela helgen. I fredags var det "inläsning" (=ledigt) hela dagen men vi var på Asis i åtta timmar (!!) och dissekerade istället. Eller snarare tränade på att peka ut alla organ eftersom det är så det kommer gå till imorgon på tentan. Detta gjorde vi även i lördags några timmar, likadant igår. Så jag har i princip bott på asis hela helgen och därför varlit lite dålig på att uppdatera.
 
Imorgon gäller det, muntan kommer gå till så att man är i grupper om 3 i Asis med en examinator. Alla får var sitt område - digestionsapparaten, respiration- och cirkulationsorganen eller urogenitalorganen. Sedan ska man peka ut alla delar och nämna dem på latin i det område man har. Börjar bli lite nervös nu men efter denna intensiva helg bör jag kunna det mesta..! Muntan börjar inte förr än 13.30 så jag hinner repetera lite imorgon innan det börjar. 

Sedan blir nästa steg att ta tag i embryologin! Vi har skriftlig tenta på embryologin samt organen på fredag. Ska bli kul... Så det blir till att plugga embryologi som en dåre resten av veckan!

Trots allt plugg har jag haft det ganska trevligt i helgen, vi har ändå ganska roligt under dissektionstiden. Annars hade man aldrig stått ut i åtta timmar! Tur man har roliga och ambitiösa kursare som orkar stå och dissekera med en hela helgen. Kan ju säga att vi var något trötta på söndag kväll!

På kvällarna/nätterna har det varit mycket skype och telefonsamtal med fina vänner i Göteborg (och London!)!<3 Så helgen har varit trevlig ändå!
Saknar er fortfarande. 

- Julia

Om

Min profilbild

Julia Mayer Stenberg

Jag är en nyfiken och glad tjej på 20 år vid namn Julia. Går andra året på veterinärutbildningen i Uppsala men kommer annars från Göteborg. Jag är en djurmänniska in i märgen och älskar alla djur, men hundar kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Framförallt min egen knasiga, underbara, skitsnygga Shetland Sheepdog Lucifer. Bloggen startades för att vänner och familj i Göteborg skulle kunna följa mig i mitt nya liv och handlar främst om min flytt och denna nya utbildning, men även om andra ting som händer under resan till Veterinär.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela